How about a screening?

November 28, 2016

Vi skriver och pratar mycket om våra screeningar nu…många frågar och många hör av sig för att boka en screening åt sig själva eller någon bekant. Vad är egentligen en screening och varför är den så viktig i vår verksamhet?

 

Vi använder oss av en screening som är utformad av STAC- Scandinavian Top Athletic Center- och det beror dels på att vi anser den vara väldigt omfattande och heltäckande plus att vi är flera coacher som är eller håller på att bli STAC Elittränare. STAC screening bygger på data som är hopsamlad genom tusentals screeningar genom åren och vi testar rörlighet över hela kroppen, stabilitet, andningsfunktion och bålstyrka. En screening ger oss coacher en omfattande bild över en klients nuläge, vilket vi anser vara en helt avgörande faktor för att överhuvudtaget kunna veta var och hur vi ska starta träningen för en ny medlem eller klient. Jämför detta med hur en lärare mäter av sina elevers kunskaper för att veta på vilken nivå undervisningen ska ligga, eller hur en läkare ställer en diagnos för att ta reda på vilken slags behandling som är relevant. Ingen av oss kan ju GISSA oss fram till rätt undervisning, behandling eller träning, hur skulle det se ut?

 

Det första som händer när du bokar en screening hos oss är att vi pratar lite om ditt nuläge så att vi får reda på eventuell skadehistorik och hur din allmänna livssituation ser ut. Därefter tittar vi på vilka dina mål är, det kan handla om någon slags idrottslig prestation du vill klara av eller det kan handla om att du vill bli smärtfri och kunna utföra ditt yrke så bra som möjligt. Det avstånd som eventuellt finns mellan nuläge, alltså det vi upptäcker i screeningen, och mål är de ”luckor” som ska täppas till. Låt oss säga att du gillar att spela golf men har drabbats av flertalet sträckningar på sistone, i screeningen upptäcker vi att du är stel i överkroppsrotation och därför har du svårt att fullfölja svingen utan att kroppen ”håller emot”…här finns alltså en läcka att täppa till vad gäller rörlighet. Ett annat tänkbart, och vanligt, scenario är löpare som har knäsmärtor och köper ilägg för skorna och testar alla möjliga tekniska lösningar i materialväg utan att det hjälper. Vid en screening kanske vi upptäcker att höft och bäcken är instabilt vilket påverkar fotisättning som i sin tur ställer allt för höga krav på knäna och vips står man där med sina smärtor utan att veta hur man ska bli av med dem. I VÄRSTA fall säger en läkare att du ska sluta helt med löpningen…tänk om du istället kan få hjälp med att stabilisera höft och bäcken, få ett mer ekonomiskt löpsteg och både springer fortare och med mindre smärta!

 

 

I filmklippet som finns bifogat denna text ser ni ett exempel på bristande stabilitet i höft/bäcken på en klient som vi screenade. Vid test av bålstyrka fann vi att den är helt ok så förmågan att stabilisera bör finnas, i filmen ser man att höften vill falla utåt sidan vid fotisättning och detta påverkar i sin tur knät som faller/kollapsar inåt. Detta vill vi alltså rätta till för att få en hållbar fysik för löpning, längdskidåkning och CrossFit som denna klient vill kunna göra mer av.

Sammanfattning: hur ett individuellt anpassat träningsprogram utformas beror alltså helt på vad som uppkommer i en screening samt vilken kravprofil/målbild individen har. Alla individer kan omöjligt tränas på samma sätt och därför använder vi oss av STAC-screening för alla våra medlemmar och klienter.

 

 

// Per Mattsson, delägare och coach på CrossFit Norrtälje & CrossFit 162 West

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 26, 2020

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags