Träning för överviktiga

January 7, 2017

 

I denna text kommer du att få några enkla tips och saker som kan vara tänkvärda om du är överviktig och funderar på att komma igång med träningen. Genom dessa tips hoppas jag att du kan komma igång med din träning, utan att få ont eller känna dig klumpig, och hitta motivationen för att FORTSÄTTA träna och till slut nå din målvikt.

Vanliga misstag

Många som är överviktiga har ofta en ganska dålig relation till träning och fysisk aktivitet. Det är ofta avsaknad av träning, i kombination med dålig kost, som har ledit till övervikten…ett vanligt misstag är att tro att man kan börja träna ”som alla andra” med en gång vilket kanske inte är så lämpligt eftersom man är just överviktig med allt vad det kan innebära i form av påfrestningar på kroppen. Är du kraftigt överviktig kan löpning tex vara väldigt påfrestande för dina knän, dina höfter och din rygg…Varför inte prova en träningsform där du direkt kan känna dig duktig i nånting? Många överviktiga har tex ganska mycket muskler och är starka, därför kan ren styrketräning vara en perfekt start. Många tillfällen att lyckas på olika sätt kommer att öka din generella motivation för träning och det blir inte lika läskigt/tråkig/misslyckat att även göra vissa konditionsövningar, kanske ska de konditionsövningarna utföras på en roddmaskin eller en cykel den första perioden isåfall?

Ett annat vanligt misstag är att gå ut för hårt. Har du blivit överviktig så är du förmodligen inte jättevan att träna och då måste du också ge kroppen en chans att vänja sig. 2-3 pass i veckan är en riktigt bra dos som kommer att ge stor effekt. Hellre 2-3 pass i veckan under ett helt år än 5-7 pass i veckan i 6 veckor, det är ALLTID långsiktighet som lönar sig på sikt när det gäller träning och det gäller elitidrottare såväl som motionärer och överviktiga.

Ytterligare ett misstag är att man inleder en rejäl bantningssatsning samtidigt som en rejäl träningssatsning. Ofta är den diet man inleder alldeles för näringsfattig och leder till trötthet och allmän depressionskänsla och hur ska man då orka träna, sköta sitt jobb och kanske ta hand om en familj. Här, precis som med träningen, är det avgörande att ta hjälp av en kunnig coach/träningsanläggning som faktiskt hjälper dig att lägga en långsiktig plan. Du kan gå ner massor i vikt utan att gå runt hungrig hela dagarna och du kan äta GOD mat som är nyttig. Träning ska vara roligt och motiverande och mat ska smaka gott och vara nyttig för dig

Kort om träning för överviktiga

Styrketräningen

När vi planerar träning för överviktiga så tänker vi helt enkelt att vi behöver ge många tillfällen att lyckas. Ett första steg är att eliminera rejäla risker som tex hopp av olika slag, som ger alldeles för hårt stötbelastning på en otränad och tung kropp,  och övningar där kroppsvikt spelar en avgörande roll. En pull up eller repklättring är förmodligen inte drömövningar för någon med övervikt…J Först och främst behöver vi ge kroppen en period av träning med lättare belastning där muskler och leder får vänja sig och där övningarna banas in och nervsystemet får en chans att anpassa sig. Mycket ren styrketräning som sagt och kanske även en hel del rörlighetsträning så att eventuella smärtor försvinner. Vi pratar mycket om att kvalificera sin kropp för träning och vi pratar även om vikten av långsiktighet i träningen. En pull up eller en repklättring kan vi få vem som helst att klara av om hen är långsiktig och följer våra träningsprogram.

 

 

Uthållighetsträningen

Många tänker att man måste utöva massor av uthållighetsträning för att gå ner i vikt men som vi nämnde under rubriken ”vanliga misstag” så kan det leda till smärtor och skador om det blir för ensidigt eller för avancerat. Låt styrketräningen vara basen och bygg sakta på med uthållighetsträning, låt uthållighetsträningen vara stötfri i början. Vad är förresten uthållighetsträning och vad är styrketräning? I tex CrossFit så har gränsen mellan dessa bägge utmanats hårt och kanske tom suddats ut? Prova tex 150 Kettlebell-svingar på tid och se vad som händer med pulsen OCH vad som händer med musklernaJ Det är lätt att ”gömma” uthållighetsträning i olika styrketräningsövningar och det går alldeles utmärkt att använda sig av övningar som inte överdrivet belastar knän, höfter, rygg osv…

Sammanfattning

Om du har övervikt och vill komma igång bra med träning är det bra att hitta en varierad träningsform som tidigt ger dig många möjligheter att lyckas så att du känner dig stark och motiverad.

Tänk på att det kanske inte behövs en tuff bantningskurs i direkt samband med en nystart av träning. Det kan påverka humör, ork och motivation att ligga på ett för kraftigt näringsunderskott och jag rekommenderar starkt att du tar hjälp av en kostrådgivare för att se vad som passar just dig bäst.

Vill du ha hjälp med att komma igång? Tveka inte att kontakta någon av våra coacher.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 26, 2020

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags