Smartare träning för löpare

June 18, 2019

Två gånger i mitt liv har jag sprungit maraton. Inte för att jag själv var speciellt motiverad utan för att min svärfar ville ha sällskap. Vi sprang Östergarns maraton på Gotland, mitt i sommaren med allt vad det innebär i form av värme. Inga mirakeltider från min sida, första gången var målet att klara av att jogga/springa hela sträckan, jag fullföljde på 4:18 efter att ha behövt börja gå vid ca 3,5 mil…

Efter det var jag ju ”tvungen” att försöka igen nästa år för att ta mig under 4 timmar. Det var årets varmaste dag på Gotland, halva startfältet bröt, jag lyckades som tur var ta mig i mål på 3:58 och därmed kunde jag stänga ner den delen av min träningskarriär 😉

 

Långdistanslöpning är en populär motionsform, det är enkelt att köpa ett par skor, ta på sig shorts och tröja och sen bara sticka ut och springa. Det är någonting som lockar med att klara av ett halvmaraton eller en hel maraton, jag ska inte förneka att jag tycker det känns nice att kunna berätta för folk att jag minsann sprungit två maror 😊

 

Tyvärr är det väldigt många som mest får problem av att försöka springa långa distanser. Det är ärligt talat inte så himla hälsosamt att springa långa distanser i långsamt tempo, vilket är vad de flesta motionärer gör när de förbereder sig för och deltar i långdistanslopp. De positiva effekter som mer varierad och intensiv träning ger, till exempel ökad muskeltillväxt, starkare hjärta och ökad rörlighet, uppkommer tyvärr inte vid lågintensiv långdistansträning.

 

Detta är något som kommer att provocera många löpare, det finns en väldigt stark ”volymkultur” i skandinavisk uthållighetsträning och den är svår att bryta. Det vi har sett, i våra CrossFit-gym, är att många som gillar löpning får mycket bättre resultat i sina lopp efter att ha börjat med CrossFit eller efter att ha börjat med träningsprogram som vi skriver åt dem.

Det som händer hos oss är nämligen, och detta är bara ett axplock;

  • Vi bygger stabilitet i fotleder, knän och höfter så att steget och balansen blir mycket mer ekonomiskt. Tänk bara på hur många fotisättningar en löpare gör på en träningsvecka så förstår du vikten av stabilitet

  • Vi styrketränar så att sätesmuskler, lår och coremuskulatur kan göra sitt jobb. Väldigt många löpare har faktiskt underutvecklad muskulatur och klarar knappt av att behålla ett bra löpsteg uppför en hyfsat brant backe. Jag känner till och med löpare som UNDVIKER backar i sin träning av just detta skäl

  • Vi styrketränar överkropp så att hållningen blir bättre. Detta hjälper också till att skapa ett mer ekonomiskt löpsteg, andas bättre och slippa ”släpa sig fram” de sista milen.

  • Vi höjer intensiteten på din träning, med kortare intervaller ökar pulsen och du ökar kroppens kapacitet.

De bästa löparna tränar intervaller, de springer med slädar som motstånd, de övar backträning, de styrketränar med tunga vikter.

På ett av våra gym har vi en medlem som gillar att försöka springa ultralopp. Det är distanser ÖVER 4,2 mil. Förra sommaren sprang han 5 stycken maraton på 5 dagar! En stor del av hans framgångar bygger på att han tränat mycket CrossFit under två års tid. Kroppen håller helt enkelt på ett helt annat sätt än för många andra.

Jag är helt säker på att de flesta löpare skulle prestera mycket bättre om de hade mindre löpträning i sin träning. Uthållighetsträning kan och bör göras med variation, roddmaskiner, cyklar, hopprep, plyometrisk träning bör finnas med. Vidare kan uthållighetsträning med fördel blandas upp med styrketräning på ett sätt som gör träningen både roligare och smartare.

Under lågsäsong skulle många löpare må bra av att våga släppa löpningen nästan helt för att bygga upp styrka och stabilitet. Det går att upprätthålla aerobisk kapacitet utan att springa 😊

Om träningen ska vara hållbar så behöver du bygga en stark kropp. Ta hjälp av proffs och börja njuta av alla dina löputmaningar, oavsett distans. Tänk att kunna fullfölja en hel säsong av löpning utan smärtor! Tänk att kunna höja tempot i dina lopp och börja slå nya rekord, tack vare smartare träning. Tänk att kunna behålla en bra form även i uppförsbackar och helt plötsligt bli den där löparen som springer om andra i uppförsbackar.

Vi erbjuder alternativ för alla tänkbara behov och budgetar;

  • Bästa möjliga service: Skräddarsydd och helt individuell träning för din löpning, träningsprogram som byggs efter din säsong och ditt nuläge och som uppdateras veckovis

  • Toppklass OCH socialt: Sök upp oss tillsammans med ett par löparkompisar om ni vill ha gemensam träning för just er. Samma upplägg som ovan fast utifrån gruppens behov

  • Bra och varierat: Börja träna gruppträning med oss, bygg upp din ”overall capacity” och bli mer allround.

  • Bra kvalitet och lägre prisnivå: Testa något av våra onlineprogram i BoxConnect Fitness, vår egen träningsapp. Här finns löpspecifika träningsprogram såväl som mer generella program

Du väljer själv- vill du må bättre och slippa smärtor när du löptränar? Kontakta oss för ett no sweat intro redan idag så pratar vi om vad som passar just dig!

 

https://BookingCross

FitN162.as.me/NoSweatIntroCFN

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 26, 2020

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags