Spring mindre- bli en bättre löpare

August 27, 2019

Löpning är en fantastisk träningsform.

  • Effektiv och möjlig att variera

  • Meditativ och full av upplevelser

  • Lättillgänglig

  • Lätt att göra i grupp

  • Kräver relativt lite utrustning

Det finns fler fördelar såklart, löpning är en av de populäraste motionsformerna och de olika loppen man kan delta i tycks vara oändliga. Finns det några nackdelar då?

Jag vet inte om löpningen i sig innehåller nackdelar, snarare kanske hur folk förhåller sig till löpning eller hur de använder löpning i sin träning. När det saknas kunskap riskerar man att förlita sig lite väl mycket på vänners råd eller på gamla traditioner och myter…

 

 

Många som tycks falla i ”löparfällan” är de som vill springa längre distanser. De läser om hur erfarna löpare på hög nivå gör och försöker kopiera deras upplägg. Exempel på det är att räkna ”mängd” i sin träning och försöka komma upp i många mil och många löptimmar. Oavsett om man byggt en stabil bål, starka knän och fotleder, starka höfter samt starkt axelparti så strävar många efter att ”få till sina mil och få till sina långpass”.

 

Nackdelen med det, om kroppen inte är stark nog, är ju att man kommer att ta många fler löpsteg med bristande teknik. Varenda steg man tar med bristande teknik motverkar ju sitt syfte, det betyder att långpassen bara ställer till mer bekymmer än de skapar nytta. Det är inte alls förvånande att många som tränar mer varierat, som till exempel CrossFit, helt plötsligt får bättre resultat på långdistanslopp OCH springer mer smärtfritt. De har helt enkelt byggt upp hållbarhet och springer mer ekonomiskt.

 

Att bara ha löpning i sin repertoar gör att man inte bygger muskler. För motionärer som springer längre distanser är det inte konditionen som stoppar, det är oftast muskeluthålligheten som stoppar dem. Benen blir trötta, axlarna värker, knän smärtar. Deras slutsats blir då att de behöver MER volym och längre långpass. Det de skulle behöva mer av är styrketräning och variation.

”Långpass” behöver ju egentligen inte vara ren löpning, tänk om man istället skulle mixa upp det med att putta och dra lite släde, bära lite föremål, sitta på roddmaskin och cykel, svinga lite kettlebells, gå lite utfallsteg och så vidare. Detta är bara ett sätt att variera sina långpass, det som också behövs är ren styrketräning.

 

Om man inte först byggt stabilitet så behöver man täppa till sådana luckor. Höfter, knän och fotleder behöver tåla den belastning man vill utsätta dem för. Inledningsvis handlar det då om många repetitioner och lättare belastning. När man går vidare i styrketräningen börjar man sänka antalet repetitioner och öka belastningen. Generellt kan man säga att, ju närmre säsongen man kommer, desto färre repetitioner och desto högre belastning har man. Det innebär att man ”förtjänar” möjligheten att lägga in riktigt tunga lyft, hoppövningar och tuffa sprinter. När man hoppar över nödvändiga faser i träningsupplägget så kommer ofta skadorna. Det är här många skulle må bra av att skaffa vägledning och att verkligen våga lita på expertis.

 

Mindre löpträning och mer styrketräning gör dig inte bara till en bättre löpare. Det ger dig en starkare kropp generellt, snyggare hållning, mindre smärtor. Du kommer att prestera bättre på olika distanser. Du kommer att ta uppförsbackar snabbare och springa mer avslappnat nedför.

 

Se bifogad film HÄR för en enkel översikt om hur man designar styrketräning över tid. 

Hoppas detta kan vara till nytta!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 26, 2020

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags