Du får mer ont av att inte veta din smärtorsak

September 9, 2019

 

 

Är du orolig över din smärta? 

 

Många människor går runt med en smärta som de inte vet orsaken bakom. Många vet knappt vad det är som gör ont. Är det en muskel? Är det leden som gör ont? Är jag svag eller stel? Har jag gjort något som inte är bra för min kropp? Att inte veta vad det är som gör ont kan leda till oro och stress. Det kan även leda till undvikandebeteenden som du kan läsa om i förra veckans blogginlägg. 

 

 

 

 

 

Visste du att forskning visar att du faktiskt får MER ont när du inte vet vad som orsakar din smärta? En enkel förklaringsmodell är något som kallas ”Djungelpromenaden”. 

Tänk dig att du är ute och går i djungeln. Du hör ljud, känner konstiga lukter och du bär med dig vetskapen om att i djungeln lever massor med giftiga och farliga djur. När du går på den snåriga djungelstigen känner du plötsligt någonting landa på din rygg som du inte kan se. Det känns stort, fuktigt och vasst. Du försöker få tag i det men du når inte. Paniken kryper på mer och mer. Nu känner du hur det börjar svida på ryggen och du måste snabbt få bort det läskiga djuret som snart kommer att attackera dig. Pulsen stiger, du blir rädd och orolig för vad som ska hända. Det värsta tänkbara scenariot spelas upp i ditt huvud. När du tillslut lyckas få tag på det som landat på din rygg märker du att det bara var ett stort löv. Du pustar nu ut och känner dig genast mycket lugnare. Du tänker inte mer på det och fortsätter din djungelpromenad. 

 

Alltså, när vi inte vet orsaken bakom vår smärta blir vi oroliga och jagar upp oss själva. Detta leder till att vi får mer ont. Tankarna och oron om vår smärta tar upp större del av vår vardag och tillslut kan vi inte tänka på annat. 

Väljer vi däremot att utreda orsaken bakom smärtan så är chansen ganska stor att vi får lugnande besked. Det bästa är att söka upp någon professionell som kan förklara för oss vad som orsakar vår smärta, och vad vi skall göra för att bli av med den. Ofta går det att bli helt smärtfri med hjälp av behandling och träning. 

 

 

Behöver du hjälp med att bli smärtfri? Boka en behandling hos oss på Physio Center i Vällingby eller Norrtälje. Klicka på bilden för att se våra bokningsbara tider. 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 26, 2020

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags