Kissa på sig när man hoppar hopprep, men förväntas lyfta 100kg?

September 16, 2019

När man skadar en axel får man en tydlig diagnos, en prognos samt en rehab-plan. Det bokas in återbesök för att följa upp processen och se till att allt går åt rätt håll. Vi har allt från naprapater, ortopeder, fysioterapeuter och kiropraktorer som är experter inom området. Men när en kvinna genomgått en förlossning är det fullt fokus på barnet och kvinnan som behöver rådgivning, stöd och uppföljning glöms bort. Hur kommer detta sig? Borde inte kvinnan undersökas av en utbildad expert som följer upp hennes förlossningsskador, bokar in återbesök ger henne rehabträning? Tydligen är det kvinnans eget ansvar att söka upp rätt terapeut och hitta egna träningsprogram för att läka igen. 

 

 

 

Hur kan det komma sig att vi får så lite information om vad som händer i kroppen efter en graviditet? Många kvinnor förväntas av andra eller sig själva att återgå till sin vanliga träning och träningsmängd. Om man inte kan hoppa hopprep utan att kissa på sig, borde det då förväntas av oss att vi ska lyfta 100kg från marken? Är det rimligt att jag ska göra lika många sit-ups som alla andra på gruppklassen när jag knappt känner någon kontakt med mina magmuskler? Men hur ska kvinnorna veta vad deras kroppar ”borde” klara av om ingen gett dem råd eller undersökning? Hur hade det varit om män hade varit gravida? Hade det då funnits lika mycket forskning inom området som det gör om sjukdomar som berör mannen? 

 

 

 

 

 

 

Återigen kanske det blir kvinnornas ansvar att ta upp även denna kamp, eftersom ingen verkar göra det åt oss. Vi vill ju känna oss starka, men på rätt sätt och i rätt ordning! 

Vi måste börja tala mer öppet om bäckenbottendysfunktion, våga ställa krav på sjukvården, ge oss själva den tid och vård vi behöver för att komma tillbaka starka och friska till vår träning. Man skall inte tro att det är normalt att kissa på sig, vänja sig vid att magen putar som en pyramid eller inte kunna kontrollera sitt buktryck. Vi på Physio Center och Crossfit 162 West/Crossfit Norrtälje vill vara med och bryta denna trend. Vi vill börja tala öppet om förlossningsskador och hjälpa kvinnor att återgå till sin träning efter graviditet. Därför har vi utbildade coacher inom området, MammaCrossfit samt naprapatibehandlingar där man kan få hjälp med smärta eller en specifik rehab-plan. 

 

 

 

 

Vill du ha hjälp med att komma tillbaka stark och fullt fungerande till din träning? Boka ett No Sweat Intro hos oss så kan vi hjälpa dig hur du skall gå tillväga. 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 26, 2020

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags