Är din kropp redo för Crossfit Open?

October 14, 2019

I fredags släpptes den första Open-workouten och sedan dess har det kryllat med videoklipp på sociala medier med människor runt om i världen som kör 20.1. 

Är man registrerad till Crossfit Open eller väljer att utföra wodarna ändå kan man räkna med högintensiva, tekniskt utmanande workouts med många repetitioner och med en redan förbestämd vikt. Detta innebär att många kommer att gå utanför sin ”comfort zone” som man kanske vanligtvis håller sig till i vardagliga workouts som man utför under ett helt vanligt pass i sin box. Under fem veckor utmanar vi alltså kroppen till att göra saker som vi kanske aldrig gjort förut, under så många repetitioner eller på så höga vikter. Brukar du vanligtvis köra ”Scaled” på klasser men har nu bestämt dig för att köra ”RX” under Open? Vad kan detta innebära? 

 

 

 

Det är roligt att utmana sig och jag påstår inte att man inte skall ta sig utanför sin ”comfort zone” under Crossfit Open. Det jag vill komma till är att jag tycker att man skall vara extra uppmärksam på vad kroppen har att säga. Är du en person som ofta får ont i till exempel ländrygg när det är tunga lyft? Har du svårt med tekniken i riggen och brukar känna av smärta i axlar efteråt? Då vill jag ge dig ett par tips som kanske räddar dig ifrån skada eller som gör att du kan utföra alla workouts utan smärta. Here it comes:

  • Var noga med din återhämtning. Vila gärna dagen innan och efter för att inte vara för trött i kroppen när du utför workouten och då kanske slarvar med tekniken. 

  • Undvik att göra ”redo’s”, dvs att göra om workoutsen. Försök att satsa på ”one and done” för att minimera din skaderisk. Är du inte nöjd med ditt resultat är mitt tips att få så många vilodagar emellan workouten som möjligt. Försök alltså göra den på fredagen - är du inte nöjd, gör om den på måndagen. Tänk på att hög intensitet under många dagar ökar skaderisken. Varken muskler eller nervsystem orkar prestera 100% flera dagar i rad. 

  • Något som jag tycker att man alltid bör göra är att stretcha och stärka upp sina svaga länkar. Detta borde såklart göras året om, men har du slarvat med det - börja nu. 

  • Tänk på vad du äter under veckan. Ju bättre kost, desto bättre prestation. 

  • Se inte på hur många i din box som ska köra RX, gå utifrån din förmåga. Om vikterna är på 90% av ditt max och repetitionerna är nästan 100 stycken, då kanske du bör skala ner och köra lättare vikter för att få ut max av din träning och minimera skaderisken? 

 

Crossfit Open är till för alla. Gamla, unga, otränade, vältränade, rutinerade eller orutinerade. Vem som helst kan köra, men utifrån sin förmåga. Kör RX på de wodar som du klarar av, men var smart och skala de wodar som du inte är tillräckligt stark för, så att du kan fortsätta din träning skadefritt resten av året. 

Hoppas att dessa tips kan hjälpa dig under kommande veckor. Kör hårt! 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 26, 2020

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags