Varför är just detta så viktigt?

October 18, 2019

En dagligen återkommande fråga som vi ställer oss, vi tror att vi vet svaret men i själva verket är vi onödigt nonchalanta. Fördelarna trumfar överlägset de eventuella trösklarna vi behöver ta oss över. 

Det vi ska prata lite om denna ljuvliga höstrusksdag är; Varför vi bör dricka mer VATTEN.

Något som vi alla egentligen vet att man bör göra på regelbunden daglig basis men som vi tenderar att slarva rejält med.

Något som faktiskt kan påverka oss betydligt mer än vi är medvetna om, och i värsta fall orsaka stor skada på/i vår kropp.

Man kommer inte undan enkelheten i denna ickefråga, ursäkterna varför man inte gör det, kan omöjligen rättfärdiga de simpla fördelarna. 

 

 

Här kommer några anledningar till varför du bör dricka mer vatten.

 

 • Du minskar risken att bli sjuk; I halsen, munnen och näsan finns slemhinnor försedda med antikroppar som bekämpar virus som du kan få i dig via mat eller luften du andas. Om du inte dricker tillräckligt torkar slemhinnorna ut och blir mer mottagliga för infektioner, vilket kan leda till halsfluss och förkylning.
   

 • Du skonar lederna; Brosk- och ryggradsdiskarna består till 80 procent av vatten och bör ligga på den nivån så att skelettdelarna inte skaver mot varandra. Om du dricker vatten ser du till att lederna kan absorbera stötar och snabba rörelser, vilket lindrar värk vid till exempel löpning och hopp.
   

 • Du minskar risken att bli förstoppad; Fiberrik mat är bra för att slippa förstoppning, och vattnet behövs för att fibrerna ska fungera i tarmsystemet. Rotfrukter, linser och fullkornsris är exempel på fiberrika livsmedel
   

 • Du blir piggare; Om du känner dig slö och trögtänkt kan det bero på att du har druckit för lite vatten. Uttorkning påverkar din koordination och koncentrationsförmåga. Om du inte har tillräckligt med vatten i kroppen ”lånar” den från blodet istället, vilket minskar syresättningen i kroppen och gör dig tröttare. Drick två stora glas direkt så finns det stor chans att du blir mer alert.
   

 • Underlättar resande; Vid en långflygning eller mycket stillasittande överlag känner du dig ofta trött och svullen. Det beror på att den torra luften i flygplanet och kontorsmiljöer suger vatten ur kroppen och torkar ut den. Vid långa längre resor bör du minska på kaffemängden och helst undvika alkohol under resan och drick vatten istället. Ett glas/enhet i timmen gör att du måste uppsöka toaletten då och då, och därmed rör lite på dig.
   

 • Du skonar musklerna; Muskler består framför allt av vatten, vilket gör det extra viktigt att fylla på med vätska så att de bibehålls.

Det viktigaste enligt mig är att; Det minskar/lindrar viss huvudvärk. Istället för att direkt ta en värktablett när man har ont i huvudet kan man dricka ett stort glas vatten, eftersom huvudvärk ofta uppstår vid vätskebrist. Om du trots allt tar en tablett ska du skölja ned den med rikligt med vatten, då smärtstillande läkemedel ofta påverkar magens slemhinna, och därför kan förvandla huvudvärken till magont istället och påverka tarmfloran.  

Tränar man ofta och mycket, då bör du öka på mängden vatten ytterligare samt tillsätta extra salt för att boosta elektrolyterna. 

De viktigaste elektrolyterna är kalcium, magnesium, kalium, natrium och fosfat. Dessa näringsämnen bidrar bland annat till att stimulera nerver och balansera vätskenivån.

Kalcium: Behövs för muskelkontraktioner, nervsignaler, blodkoagulering, celldelning samt bibehålla ben och tänder. 

 

Enough said; Ett enkelt knep för att påminna dig själv om att dricka vatten kan vara att. Ställa ett alarm på mobilen var 30:e minut, och dricka en bestämd mängd vatten. 

Ett annat tips är att köpa en fin och bra vattenflaska man faktiskt bär med sig under dagen. 

 

Vill du veta mer om vår Nutritions/kostrådgivning? 

Maila till mattias@crossfit162west.se 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags