Hur man kan tjäna på att träna!

November 8, 2019

Idag är det fredag, en dag/kväll i mångas ögon ämnad för samkväm och relaxation. Antingen i sociala sammanhang utanför våran ytterdörr, eller i hemmets ljuva vrå på tu man hand.

När det kommer till just avkopplande stunder vill vi gärna konsumera olika saker av olika anledningar. Många människor anser sig "måste" ha tex alkohol för att kunna koppla av, eller det hör till. Andra tar till sötebröd och gotteri som "go to". Man finner njutning och avkoppling i symbios ihop med en specifik grej att förtära. 

En till viss del psykosocial orsak, men även ett inlärt beteende som kan ha spår i vårat arv/miljö spektra. 

 

Oavsett orsak till varför och vad vi väljer att ta till som belöning eller positiv förstärkning, så menar jag att vi till största del kan på egen hand kan påverka våra val.

Om vi bara sätter våran vardag i ett större perspektiv och adderar en liten men ack så träffande fråga. 

Varför äter/dricker jag detta? med följdfrågan, vad får jag ut av det?

 

-Det hör till att dricka en flaska vin.  -Jag associerar njutning med glass.  -Jag använder onyttigheter för att dämpa min ångest.  -Det hänger kvar från uppväxten (tradition).  

 

Detta är bara ett axplock av orsaker som ni medlemmar vid olika tidpunkter förklarat för mig hur det faktiskt är. Det osminkade, opolerade, icke tillrättalagda och till stor del tabubelagda sanningen. Och jag kan själv relatera till dessa orsaker. 

Om vi är ärliga, hur många har inte köpt den där sjukt stora lösgodispåsen i nice fredagsfeeling i hopp om att det ska bli jävligt gött att trycka i sig?!  -Jag själv har tendens att när jag väl ska unna mig något sött/gott, då bannemig ska jag slå på stort. 

När jag väl hetsätit 1/3 av påsen för att ingen annan ska hinna sno alla goda. Då! Då slår det mig ganska tydligt att det här är ju inte alls särskilt nice, man slutar tvärt med lite lätt illamående och ångest för att det va sjukt ovärt. 

Och såhär ser det ut i många hushåll, man kör på i samma spår av gamla vanor bara för att. punkt.

Räddningen för mig blev när jag hittade rätt verktyg som väldigt tydligt och obekvämt pekade ut min svaga punkt. -Nämligen balansen. 

Balansen i livet, balansen i vad man ska och borde och vill göra.

Det är en tydlig röd tråd för många av oss, att räcka till på så många håll å kanter som möjligt, helst samtidigt. 

 

Jag gjorde ett experiment med mig själv för ett tag sen, kopplat till vardagsekonomi och (o)vanor. 

Det jag gjorde var att nitiskt protokollföra varenda inköp kopplat till det jag stoppar i mig, utanför min veckovisa storhandling skall tilläggas. 

Resultatet?

-Herregud, kan detta verkligen stämma?!

 

 

 

 

När man helt plötsligt adderar 1 cola zero med 1 bars med 1sushi och summan av kardemumman blir Tusen!!tals kronor på bara en månad ska tilläggas.

Vändningen kom ganska abrupt, men det tog ett tag innan jag kunde sätta ord på mitt "why". Varför vill jag ändra på mig?

Efter många år och långdragna monologer kom min uppenbarelse. När jag satt i bilen på väg till en kompis för sedvanligt slentrianmässigt kaffedrickande och världsbildsanalyserande. 

 

Då började det sätta sig mer konkret på mitt medvetande, jag har alltid kämpat med att dålig självkänsla. Inte dåligt självförtroende, det har alltid varit en av mina bästa egenskaper i min aktiva uppväxt där mina resultat alltid sporrat mig och öppnat upp dörrar som inte varit möjligt om det inte vore för mina faktiska prestationer som pekade framåt och uppåt.

 

På senare år har det alltså varit självkänslan som ståt i centrum för min utveckling. En känsla som jag fann när jag laborerade med olika förhållningsstrategier kring kost och leverne var...Balans...

Helt plötsligt upptäckte jag att jag inte behövde uppoffra något för att vara ok. 

Och tro mig, även jag har lagt åtskilliga summor på olika "lösningar" och experimenterat mig fram i djungeln av självupplevda profetior.

Tack vare träning och en tydlig bild av vad som är viktigt för mig med mina mål i livet så kan jag med glädje dela med mig av vad som funkar för mig. 

 

- Träna regelbundet
- Laga matlådor, då får du både koll på vad du får i dig, men även hur sjukt mycket pengar du sparar på att inte äta en dyr och inte lika näringsrik lunch ute på lokal. 

- Skapa tydliga delmål och fira dessa!

 

Mitt fredagstips och utmaning till er alla är:

Gör en matplanering för nästa vecka! Och håll er till den ;)

 

Lycka till och trevlig helg! 

 

 

    

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 26, 2020

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags