Företagarmindset- bra eller dåligt?

November 14, 2019

Häromdagen hade jag ett målsamtal med en av våra medlemmar. Målsamtal är något vi erbjuder alla som tränar hos oss, vi vill säkerställa att de är nöjda med sina resultat och vi vill hjälpa dem att sätta nya mål, utifrån detta kan vi rekommendera det vi tror är den bästa vägen att nå de målen.

 

Vid just detta målsamtal hade medlemmen aviserat i förväg att han var lite frustrerad över sina resultat. Jag bad honom fundera noga inför samtalet vilka mål han hade och varför de målen är viktiga.

Det här är en medlem med ganska höga ambitioner, han vill vara stark, mångsidig och kunna delta i en del tävlingar ibland. Av detta skäl har han också deltagit i ett speciellt träningsprogram som jag skriver. Han ÄR stark och mångsidig och deltar i tävlingar ibland och/men har också höga mål så det kommer naturligt vissa mentala svackor ibland. En del personer vill helt enkelt ”mer” hela tiden och det här är en sån person.

 

Vi inledde samtalet med att han fick berätta om saker han var nöjd med. Viktigt att alltid börja med sånt man är nöjd med och tacksam över! Här är några saker:

  • Bättre kondition än vad han kan minnas att han haft förr

  • Stark

  • Uthållig i alla övningar som görs i riggen, tex pull ups och toes to bar

  • Känner sig stabil i tyngdlyftning

Den här listan ser kanske kort ut men det är ganska mycket som täcks in av den. Det ni ser här är en person som är väldigt fit skulle jag säga.

Det som gjorde honom frustrerad då, vad var det? Jo, det var ganska specifika och svåra ”skills” som förekommer i CrossFit men som en vanlig motionär aldrig skulle behöva fundera över. De har inget med ”generell fitness” att göra utan är sportspecifika skills.

  • Förmågan att göra dubbelhopp med hopprep, double unders

  • Förmågan att göra enbenta knäböj

  • Förmågan att göra muscle ups i ringar

Inga av dessa krävs för att du ska må på topp. De säger egentligen ingenting om en individs generella fitness men han vill klara dem för att känna sig ”obegränsad” inom sporten CrossFit helt enkelt.

Den person vi pratar om är inte en 20-åring som bara har sin sport att satsa på. Vi pratar om en man, 40+, med barn och med eget företag! Han vill träna minst 4 dagar i veckan och vill alltså kunna prestera på ganska tuff nivå. Dessutom egenföretagare med anställd personal och han skjutsar sina barn på idrottstävlingar nästan varje helg. Vad är det som gör att han också vill prestera på så hög nivå i sport?

 

 

Det här är vanligt bland företagare och entreprenörer. De kännetecknas ofta av ett mindset som innebär att man ska göra sitt bästa, man gillar att mäta sig med andra, man upplever sig ha ”saker att bevisa”, både för sig själv och för sin omgivning.

 

Rätt använt är det ett mindset som man kan ha mycket nytta av. Företaget hålls igång, träningen hålls igång, man låter inte små hinder stå i vägen. Energin hålls uppe liksom. 

 

Fel använt är det ett mindset som kan köra en person fullständigt i botten. Man lyssnar inte på sin kropp, företaget kommer alltid i första hand istället för den egna hälsan eller familjen. Träningen ska skötas. Inga hinder får stå i vägen, kosta vad det kosta vill. Till slut drabbas man av en svår sjukdom eller en svår skada för det är kroppens enda sätt att stoppa denna drivna hjärna.

Här behövs någon som kan hjälpa en att balansera och prioritera vad som verkligen är viktigt.

  • Om träningen är viktig så behöver sömn, kost och arbetsbörda styras upp

  • Om företaget är viktigt så behöver träning, kost och sömn styras upp

  • Om familjen är viktig så behöver allt ovanstående styras upp.

Egentligen behöver ju ALLT styras upp och balanseras. I fallet ovan så visade det sig att min klient på senaste tiden hade minskat sin sömn till nästan 5,5 timmar per natt på grund av arbetet. Han hade återgått till lite sämre kostvanor. Han drack alldeles för lite vatten. Företaget har massor att göra.

Alla kan ju fatta hur mycket allt detta kommer att påverka träningen…

 

Det är av just detta skäl som det är så oerhört viktigt att ha någon som kan hjälpa en att se helheten. Någon som kan hjälpa en att förstå hur olika val och prioriteringar påverkar.

OM träningen och hälsan är viktig på riktigt så ser man till att dricka och sova. Annars SÄGER man bara att det är viktigt men handlingarna återspeglar inte det man säger. Det skapar en känsla av besvikelse.

 

 

 

Nu har den här personen tur som har möjlighet att boka målsamtal och få någon som följer upp. Många företagare har INGEN coach och INGEN mentor och de bara fortsätter att leva ganska självdestruktivt egentligen. Ibland krävs så lite för att få någon att lyfta blicken, några medvetandegörande frågor och någon som hjälper en att ”connect the dots” kan leda till positiva förändringar.

 

Om du vill må bättre och även driva ett mer lönsamt företag, boka ett gratis samtal med oss så sätter vi igång!

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags