Hur värderar du din egen hälsa?

November 15, 2019

Detta inlägg är baserat på en konversation jag haft med en medlem som tränar flitigt hos oss. Samtalsämnet i sig är ganska känsligt och kan vara direkt livsavgörande i vissa fall, därför väljer jag att lyfta på locket och släppa lös diskussionsångan. 

 

Jag fick frågan ställd till mig om jag kan hjälpa hen med kosten. -Självklart! svarade jag. Hur kan jag hjälpa dig?

Jag har varit hos läkaren och tagit massa blodprover, och resultaten jag sedan fick skrämde mig. Mina värden och nivåer visar sig nästan vara "of the charts", så jag undrar om du kan hjälpa mig?!

 

Allright, någon som vill göra en väldigt tydlig och konkret förändring i både beteende och livsstil tänkte jag. Att ens komma dit och klättra över den mentala barriären för känsliga och kroppsrelaterade frågor är en seger i sig enligt mig. Det är många som fastnar redan där efter första stadiet av funderandet. Vi började diskutera leverne och syn på livet i allmänhet och hälsa i synnerhet, jag bildade mig ganska snabbt en bild över situationen och ställde en för många relativt obekväm fråga.


-Hur ser ditt förhållande till alkohol ut? 

 

Vi båda visste nog i vilken riktning det barkade, trots det blev det en liten diskussion som vi båda trodde vi skulle vara dominerande i. Vi hörde varandra men delade inte åsikt, vilket är fine. Men om man inte är "villig/beredd" på att lyssna på olika förslag eller synsätt om hur man kan attackera själva kärnan till problematiken i fråga, Är man verkligen ärlig och sann mot sig själv?

Överkonsumtion av alkohol i kombination med dålig kost är ingen hållbar livstil, ingen människa har någonsin mått bra av den kombon. 

 

 

-Så vad är då ditt förslag, ska jag helt sluta dricka och bara äta sallad? Är det ditt stalltips? 

Svaret på den frågan är: Kanske. Eller iaf gällande avståndstagande från alkohol. Fundera först lite på hur ditt beteende och tankesätt kring ditt problem påverkar dig själv och din direkta omgivning (familj). Så kanske vi får svaret därigenom. 

Min egna filosofi kring just alkohol är i mångt å mycket uppbyggt kring, balans och välmående. Två begrepp som vi alla definierar ytterst olika, känslostyrda till viss del. Några faktorer som spelar en avgörande roll i detta är bland annat; 

 

Hur väl känner du dig själv egentligen?

Hur är din mentala status? 

Äter du tillräckligt och näringsrikt?

Aktiverar du både kropp & sinne på daglig basis?

 

Beroende på hur man förhåller sig till dessa frågeställningar kommer man snabbt märka hur vågskålen ter sig. 

Man måste besitta en viktig egenskap vid förändring; Vilja. Utan vilja kommer kroppen och hjärnan fortsätta jobba åt olika håll och hindra den utveckling vi strävar efter eller behöver. 

En annan egenskap som kan vara guld värd är; Självinsikt. Utan självinsikt blir det väldigt svårt att veta vad man vill, vart man befinner sig (både i livet i stort, men även i specifika utvecklingsfaser). Man måste inte alltid ha en klar vision om vart man ska, men det underlättar. Både för en själv, men även för andra som ev finns där för att hjälpa dig ta reda på just ditt "WHY". 

 

Utan att sväva iväg alltför mycket vill jag avslutningsvis knyta ihop säcken med att vårat egna välmående både fysiskt och psykiskt är extremt värdefullt. Det är ju dessa som styr våra liv, ibland med järnhand. Att hitta samspelet och smida den starkaste länken mellan dessa är vad vi alla borde prioritera högre. Kan man påverka, ska man påverka! Livet är ingen trist transportsträcka utan utsiktsplatser, livet är för värdefullt för att slösa bort. 

Ta hand om din kropp för den skall bära dig genom många olika prövningar i livet. 

Vi jobbar i snitt 9H/dygn, vi sover ca 7H, då återstår ca 8H av dygnet beroende på hur just ditt liv ser ut. Den största och mest frekvent använda ursäkten gällande tidsbrist är härmed begravd. Men frågan kvarstår dock.

 

Hur prioriterar du din egen hälsa?    

   

Behöver du bli guidad i rätt riktning? Vi tar din hälsa på allvar.

Tveka inte att boka in en kostnadsfri kostkonsultation! 

Klicka på länken och boka in ditt möte redan nu! 

https://bookingcrossfitn162.as.me/?appointmentType=11203829

 

/Mattias Qvarnström

mattias@crossfit162west.se

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags