Hur äter man nyttigt under Julen?

December 13, 2019

Fredag den 13:e December, Glad Lucia! 

 

Idag fokuserar vi på mindset kring kosthållning i Juletider, Luciafiranden på förskolor och skolor, julbord som sin arbetsgivare, glöggmingel och adventsfikor som avlöser varandra. Mission Impossible att hålla igen på godsakerna, eller? 

 

Det lättaste och mest använda argumentet i perioden vi går in i nu är: "Det är lika bra att pausa det nyttiga, det är ju bara Jul en gång om året". 

Men varför släpper vi på tyglarna så pass mycket att vi kämpar resterande kommande året med att bli av med allt extra vi lagt på oss i form av oönskad viktväst? 

Det är det här jag finner fascinerande, hur man år efter år blir allt mer medveten om hur man "bör" äta för att må så bra som möjligt. Istället peakar vi kreativiteten och kommer på nya ursäkter för att släppa ansvaret totalt. 

 

Känner du dig träffad nu?

 

Bra, då har jag din uppmärksamhet.

Hur ska vi då attackera denna komplexa traditionstyngda högtid?

 

Hade det funnits 1 universallösning så är jag rätt säker på att någon bright person tagit patent på det för längesen ;)  

Här handlar det mer om mål och mening för den enskilda individen, vill man vara nyttig under julen så kan man givetvis vara det. Det behöver inte betyda att du inte kan njuta av alla läckerheter som står framför dig på den smäckert uppdukade Julbordet. 

Det som krävs av dig är att vara medveten om innehållet i det du ska/vill äta. Hur vet man det då?

Jo här krävs det lite kunskap för förtydliganden och klarhet. 

 

 

Här ser vi faktiskt sett en tydlig ändring i de olika trenderna kring "inriktningarna" ett julbord har idag.

Ett tydligt exepel:

Många Julbord inriktar sig på Vilt och då är det främst nötkött som står på menyn. 

Ett mycket proteinrikt och näringsrikt alternativ, en aktiv människas heliga gral :)  Men vi kan ju inte bara leva på protein, självklart behöver vi kolhydrater och fett också. 

Och nu kommer vi osökt in på den lite känsligare och mest omdiskuterade delen av ämnet. 

                                                              How much is enough? 

Ja allt beror ju såklart på DITT energibehov. Är du en aktiv person, dvs en person som rör på sig dagligen majoriteten av de vakna timmarna, då behöver kroppen mycket energi. Eller är du en inaktiv individ, då har du med största sannolikhet en lägre metabolisk förbränning. 

Beroende på vilken av dessa grupper du tillhör så får du en rätt tydlig bild av hur du bör tänka kring mängden mat och sötsaker du kommer få i dig. Här är det väldigt lätt att det eskalerar i okontrollerad takt.

Allt det vi äter innehåller olika mycket och olika typer av energi. För mycket av den ena eller i värsta fall båda så riskerar vi att få i oss och lagra ickeförbrukningsbar energi, tänk dig en bil som du tankar med fel bränslesort, motorn kommer inte fungera och kan inte ge dig önskad effekt. Enda skillnaden är att en bil kan du tömma på fel bränsle, det kan du inte med fel bränsle i din kropp. 

 

Därför tycker jag att du bör tänka efter både en och två gånger innan du mättar munnen, är det värt ångesten och den dåliga självkänslan det kommer ge? Eller kan du behärska dig och tänka om och känna när du är tillräckligt mätt. Jag säger inte att man inte kan äta av allt, det jag menar på är att vi måste ha med vår kompis motta i ekvationen. 

 

Så var smart och ät med andakt, känn smakerna, njut av dofterna, sinnesstämningen, sällskapet. 

 

Har du frågor kring kost i allmänhet (behöver inte vara kopplat till Julen) tveka inte att höra av dig till mattias@crossfit162west.se 

 

Årets Julklappstips från Nutritionsavdelningen är en plats i nästa omgång av våran mycket lyckade och uppskattade 28dagars Kostutmaning. Anmäl dig och en vän eller svärmor ;) 

Oavsett mål så kommer alla bli berikade! 

 

Glad Lucia 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 26, 2020

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags