Kids Nutrition? Varför vi bör ta barns hälsa på större allvar!

February 14, 2020

Denna text kommer ev trampa någon förälder på tårna, men budskapet är ack så viktigt att beröras i ett större forum. Vi på Crossfit 162West vill vara en del av den viktiga och absolut nödvändiga samhällsförändringen vi står inför när det kommer till våra barn och ungdomars hälsa (kost och rörelse i och utanför skolan). Kan man påverka, skall man påverka! 

Det kommer allt oftare rapporter som påvisar den negativa trend som just nu råder bland våran framtids allmäntillstånd, barn och ungdomar rör sig allt mindre och äter alltmer näringsfattig kost. En kombination som ligger till stor grund för hur deras hälsa kommer se ut i framtiden, och visst jobbkulturen spelar även roll här, ev. stillasittande arbeten och en inaktiv livsstil är inte det vi skall locka med. 

Tyvärr så har detta på senare år blivit normaliserat att konstant "chilla och ta det lugnt", med ett överdoserat intag av både näringsfattig kost eller inget alls (vad är värst?).

Välbetalda arbeten med minimum krav på fysisk ansträngning verkar vara melodin våra kära ungdomar vill spela och lyssna på. 

 

Men vad ligger bakom och hur kan vi vända detta?

 

Extremt svår och komplex fråga att besvara då det inte först statistik eller tillräckliga undersökningar som verkligen går till grunden eller tar vid de politiskt obekväma frågorna. 

Självklart kan man spekulera hejvilt och ändå få fram viktiga poäng, det vi INTE får göra är att blunda för verkligheten som faktiskt visar hur det är. Om vi går ut på gatan och observerar i närmsta centrum eller skolområde. Hur ser det ut? 

Jo; Barn som äter Godis istället för lunch och höghaltiga koffeindrycker som läskeblask.

Istället för att vara ute och leka eller röra på sig under rasterna, sitter man med paddor och diverse skärmar upptryckta i ansiktena och slukas av ett Virtuellt samliv. Vilket i sig inte behöver vara negativt men(!) man tar bort en grundläggande pelare i våra liv: Interaktioner. Dvs de dagliga möten med andra människor där vi utbyter tankar/åsikter eller förmedlar känslor. Tar vi bort detta så begränsar vi oss VÄLDIGT mycket, eftersom vi utelämnar en ganska betydande faktor; nämligen kroppsspråk och ansiktsuttryck.    

Tillbaka till kosten, vi är ett av många få länder i världen där skolmaten faktiskt ingår, sen finns det givetvis varierande kvalitet hos de olika leverantörer som kommunerna ingår avtal med. Men vi ska inte bortse från det faktum att det ändå finns vissa krav som skall upplevas från skolornas sida. 

 

Enligt svensk lag skall skolorna oavsett organisation, erbjuda näringsrika måltider och mellanmål.

 

Men varför äter våra barn och ungdomar allt mindre och mer sällan i skolan?

- En vanlig anledning brukar tyvärr vara; "Det smakar äckligt", "Jag hatar fisk", eller "jag tycker det ser äckligt ut". Ursäkter och bortförklaringar som iaf jag inte köper. 

Använd kryddor, addera en knäckebrödsskiva, välj ett annat alt. (kanske prova en veg. rätt). Här måste vi påverka genom att tydligt visa och förklara att utesluta något INTE är ett alternativ.  

 

Hur får dom i sig energi att dom klarar sig en hel dag skolan med massa lärande och sinnesintryck kan man ju då fråga sig då?

 

Tyvärr genom besök i närlivsbutiker inhandlandes godis, frallor,

 

läsk och annat "gotte" som rent krasst endast ger en kortvarig energikick som lagrar det överflödiga i depåer i kroppen som ej kan tillgodoses som energi. 

Hur kan vi vända trenden?   

 

Genom att ständigt föra dialog och påpeka och faktiskt visa hur viktigt det är att äta "RIKTIG" mat! 

Här måste vi föräldrar ta ett större ansvar från tidigt stadie, och ändra synen på vad/hur hälsosam kost och leverne innebär för utveckling och lärande. Leading with example, vi måste själva visa våra barn att man äter grönsaker till måltiderna, man sitter i lugn å ro, tuggar klart, äter helst lagad oprocessad och gärna ekologiskt. Nyttigt betyder inte äckligt, vilket många barn å ungdomar tyvärr associerar det till! 

Involvera barnen i matlagningen och planeringen, låt dom bestämma olika beståndsdelar, tex, låt barnen bestämma vilka grönsaker som skall ingå i olika rätter, vilka kolhydrater som skall finnas till fisken etc.

Var kreativa och inkluderande :)  

Förbered måltider så slipper ni extra stressmoment, Att göra storkok är ett fantastiskt tidsbesparande knep för familjer med vardagslogistik som ofta är minutiöst planerad. 

 

Behöver du och din familj hjälp att styra upp kosten så att den passar hela familjen? 

Boka in ett No-SnackIntro med oss så tar vi reda på hur vi kan hjälpa er på bästa sätt! 

 

Boka via länk nedan eller maila till mattias@crossfit162west.se

 

NSI

  

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 26, 2020

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags