Varför är återhämtning så viktigt?

February 28, 2020

En ständigt återkommande fråga jag får är; Varför händer det ingenting (eller väldigt långsamt) i min utveckling träningsmässigt? 

 

Självklart kan det finnas flera enskilda anledningar, men som i kombination tillsammans sätter större käppar i hjulet för din utveckling. Låt oss pausa och belysa en viktig del av processen, nämligen

 

Pusselläggning

 

Ger du din kropp de rätta förutsättningarna för utveckling?  Förmodligen inte. Men vad är då rätt förutsättningar? 

1. Sover du mellan 7-9H varje natt?

2. Äter du tillräckligt energirikt? Dvs du går ej på ett kaloriunderskott.

3. Tränar du ändamålsspecifikt? 

4. Minimalt med stress, både yrkesmässigt & i privatlivet.

5. Vet du VAD du skall äta? 

 

Sömn: Varför sömnen är så otroligt viktig för oss behöver vi inte lägga så stor vikt vid, just nu iaf. Alla vet hur det känns en natt med många uppvaknanden, orolig sömn, kanske Apné hos någon partner? 

Känslan blir nästan att man är med i matchen rent kroppsligt, men hjärnan hänger verkligen inte med. Koncentrationssvårigheter, korttidsminnet rubbas, i vissa fall även försämrad simultanförmåga. 

Ibland kan det faktiskt räcka med en kortare "PowerNap" för att resetta kroppen och alla sinnen. 

Alla småbarnsföräldrar kan nog oxå gå i god för hur viktigt det är med obruten sömn, inte bara antalet timmar i slummer, snarare kvalité i din REM-cykel dvs din djupsömn. 

 

Energirik kost: Oavsett hur hårt eller rätt du tränar så kommer kroppen och i synnerhet musklerna inte kunna leverera önskvärda gainz om du inte ger rätt bränsle och i rätt mängd. Kroppen behöver alla beståndsdelarna i näringsväg.

Kolhydrater 

Protein

&

Fett! 

 

Får du verkligen i dig tillräckligt med Protein = musklernas byggstenar?

Speciellt viktigt om du vill behålla muskelmassa vid ev viktnedgång eller styrkeökning.

Kolhydrater = Hjärnan och cellernas energi. Tar vi bort dessa kommer vi garanterat tappa fokus, koncentration och ork under dagen. Oavsett vad vi gör. Fett = Bränsle som på olika sätt lagras i kroppen beroende på vilken uppbyggnad den har, Fast, Halvfast eller  Flytande.  

 

Träning: Man kan inte bli bättre på gymnastik om man inte tränar på just gymnastik. Du kan inte bli starkare om du inte styrketränar allsidigt och grenspecifikt på just det du vill bli starkare på/i. Nyckeln till framgång är inte vilken programmering du följer, utan att du är "Consistent" och faktiskt gör jobbet. Tränar på svagheter och lyssnar på kroppens signaler. 

 

Stress: Varesig du är en mästare på att ha många bollar i luften eller föredrar att ägna dig åt en sak i taget, så kommer vi alltid påverkas av yttre faktorer. Stress kan beskrivas som små byggstenar av ångest, krav, måsten, önskemål, borde, avund. Och mycket mycket mer, vi har det konstant i våra liv (vissa mer än andra). 

Den vanligaste stressen när det kommer till personlig utveckling inom hälsa och träning är just tidsramen eller uppfattningen om hur lång tid vissa moment borde ta kontra verkligheten.

 

Sammanfattningsvis så kan vi slå fast att oavsett vilken nivå du ligger på just nu eller om du vill "Levla upp" din fitness eller allmänhälsa måste vi ge våra kroppar rätt komponenter för att lyckas. Vill du gå ner i vikt? Ät näringsrik mat regelbundet, ha rätt proportioner och utgå från tallriksmodellen. Ät mindre energi än vad du gör av med.

Vill du bli starkare eller uthålligare? Ta hjälp av någon som kan anpassa övningar efter dina önskvärda mål. Vill du ha resultat som håller livet ut? Tålamod är din bästa vän =) Tro på dig själv och din resa mot ditt "nya" jag! 

 

Vill du ha hjälp med att hitta vägen till ditt nya jag?

Boka ett NSI

eller Målsamtal  om du redan är medlem.

 

/162West Crew

 

  

  

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags