Kan barn stanna i växten av styrketräning?

March 12, 2020

Det är en fråga som vi ibland får av föräldrar. Det finns en oro, troligen baserad på gamla myter om styrketräning, för att barn ska kunna stanna i växten av styrketräning.

I en serie blogginlägg kommer vi att beröra effekter av styrketräning hos barn och unga. Vi kommer också att beröra rekommendationer, nationellt och internationell för styrketräning av barn och unga. I bloggserien kommer du också att kunna läsa vilken slags styrketräning som rekommenderas och vi kommer att koppla detta till varför vår träning ser ut som den gör.

 

Mycket av det som berörs i dessa inlägg kommer från en presentation av Gustaf Rönquist på GIH 2015 och i hans presentation finns ett antal referenser och källor. Vi har tidigare skickat ut en forskningsöversikt som heter ”kunskapsöversikt- styrketräning för barn och ungdom FOU rapport 2009” som du kan ta del av om du hör av dig till oss. Man kan lugnt säga att det skett mycket vad gäller rekommendationerna i Sverige de senaste 20-30 åren. Vi börjar ”komma ikapp” många andra länder och det är numera hyfsat allmänt känt att just styrketräning är hälsosamt rent generellt och avgörande vad gäller skadeprevention och prestation inom idrott.

Det finns ingenting som pekar på att styrketräning skulle innebära att man stannar i växten. I rekommendationer från riksidrottsförbundet anges att övningsval och belastning ska anpassas till ålder och mognad.

 

”Styrketräning som bedrivs på ett korrekt sätt är en trygg och säker träningsform som inte medför några negativa effekter för barnets utveckling och hälsa och kan betraktas som en naturlig och organisk del i en balanserad och allsidig fysisk träning av unga” (FOU Rapport 2009)

För oss innebär det till exempel att de yngre grupperna har mycket lek och grovmotorik i sina träningspass, vi försöker lära dem att kontrollera kroppen i olika plan, olika rörelsemönster och i olika tempon. Vi introducerar dem för en mängd olika redskap och låter det upplev och testa de flesta övningar utan någon tanke på att det nödvändigtvis ska vara en viss vikt.

 

När det gäller träningsmängd så rekommenderar man 2-3 styrketräningstillfällen i veckan för barn mellan 7-12 år. Frekvensen kan öka med stigande ålder och hänsyn ska givetvis tas till annan träning och dess intensitet. Man rekommenderar träning med fria vikter, medicinbollar och/eller övningar med kroppen som belastning och fokus ska läggas på stora muskelgrupper i benen och överkroppen samt mer specifika övningar för mage och ländrygg. Du som varit hos oss och sett våra träningsredskap, och kanske till och med ett eller flera pass för barn och unga, vet att det är just så vi lägger upp vår träning!

Som förälder till ett barn som tränar hos oss kan du alltså vara helt lugn med att styrketräning är både hälsosamt och rentav nödvändigt. Du kan också vara lugn över att de övningar och de redskap vi använder är helt enligt moderna rekommendationer.

Följ vår bloggserie för att lära dig mer, om du har frågor som du vill ha svar på så maila gärna mig på per@crossfitnorrtalje.se. Vi kommer att se till att beröra frågor i kommande inlägg eller filmklipp

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 26, 2020

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags