Kost i kris, eller krisar kosten?

April 3, 2020

Under den senaste veckan har jag fått många frågor om hur man ska tänka och göra för att inte släppa det helt med kosten nu under den situationen som råder i och med Covid-19.

 

Om det är någon gång man verkligen bör ta tag och ev styra upp sin kost så är det nu. Många av oss jobbar hemifrån och kan således "ta sig tid" att när man ändå ska fixa lunch, varför inte göra det ordentligt och nyttigt på samma gång?! :) 

 

För; det behöver inte vara komplicerat och det är där många fastnar. Antingen så vet man helt enkelt inte vad man skall laga och som är nyttigt, eller så är man mycket väl medveten men motivationen tryter. Samtidigt som man bygger upp en bild av att "nyttigt" kräver mer tid och flärd. 

Icke sa Nicke! 

Det du däremot kommer behöva för att lyckas i det långa loppet är:

 

Ett mål

En plan

(Någon som håller dig ansvarig)

Men hur vet man vad som fungerar bäst? 

Mest troligt det som inte ger resultat fortast utan snarare det som passar dig och din livssituation och inte innefattar en massa förbud. Förbud tenderar oftast att ha motsatt effekt på folk som normalt sätt har ett ev. beroende av någonting. Att hitta substitut eller i bästa fall en balans och kunskap i vad som gör din kropp och hälsa gott. Många känner sig vilsna och osäkra i tider som dessa. 

Vilket gör det ännu mer angeläget att nå ut till så många som möjligt! 

 

 

Topp 3 anledningar varför folk går upp i vikt (enligt mina egna erfarenheter och efterfrågningar) när man uppmanas att stanna hemma. 

 

1. Stress är utan tvekan den största boven i dramat. Ovissheten för hur framtiden kommer se ut eller hur den slänger omkull mångas liv i detta nu.

Man försöker helt enkelt dämpa olika typer och nivåer av stress med olika substanser / livsmedel. 

Här kan man även lägga till en subkategori: 

Känslodämpning eller tröstätande. I olika tillstånd sker kemiska processer i kroppen, och hjärnan skickar signaler ut till kroppen som i sin tur tillverkar och utsöndrar olika substanser till kroppen beroende på vilket tillstånd vi befinner oss i. Är vi ledsna/ nedstämda eller stressade; så vill vi ju oftast trösta alt. lugna ned oss för att må bättre. Och oftast lurar vi hjärnan och kroppen att förknippa mindre nyttiga saker som positiva "tröstförstärkare" som i sin tur spinner vidare, och man allt lättare tar till enkla (mindre bra för din kropp) knep för att må bättre. 

 

2. Gamla vanor/Okunskap hos den bredare massan av oss vanliga "Svenssons" (No Offense om du heter Svensson ;)

- Men det är ju så gott!! Eller, Jag har ingen karaktär, Är de vanligaste förklaringarna jag får på frågan; Varför man väljer att äta sånt som potentiellt på lång sikt kan skada kroppen och försämra allmänhälsan.

Fast det är kanske inte så konstigt om utbudet för det onyttiga är större och mer tillgängligt för gemene man. Vad köper egentligen folk under sin dagliga eller veckovisa handling? Jo det som skyltas och frontas störst och tydligast såklart. Och oddsen förbättras ju inte om man samtidigt är lite småhungrig eller lätt stressad hem till familj eller jobb, då fattar man inte de klokaste besluten. När man som mest behöver en banan och inte en påse snarr eller kexchoklad och läskeblask. 

Och vet man inte vad som är ett nyttigt t.ex mellanmål eller nödproviant, ja då är det inte så konstigt att man följer gamla vanor och går på det som är gött (för stunden iaf) men sen efter ett litet tag så vill kroppen ha mer o mer av det göttiga. *Här skapar sig lätt en osund vana. Det är väldigt svårt att sluta när det är som godast och njutningen är på topp. 

 

3. Onödigt komplicerat. Många tror och inbillar sig att vara nyttig eller laga nyttigt bara är dyrt, jobbigt, äckligt, tidskrävande, svårt och helt enkelt inte för dig. Myter som vi snabbt kan ta kol på tack å lov :) 

Några energitäta och rika livsmedel (som inte kostar skjortan) vi har att tillgå är t.ex ris, kyckling, fryst broccoli, morötter, cashewnötter. Inte så sexiga var och en för sig, men Ugnsbakar eller grillar man kycklingen, kokar riset, blandar i broccoli + morötter sedan toppar med lite nötter. Ett plus i kanten om man kanske har lite färska örter att gnida in kycklingen i. Et voilá, en smakrik och nyttig måltid som man med stor fördel och enkelhet kan göra i ett storkok som räcker till betydligt fler måltider. 

Keep it simple stupid ;) 

Jag tror verkligen på att hålla det enkelt, underskatta inte frysta råvaror, planera och gör matlagningen till något roligt. Inkludera även barnen och låt dom bestämma grönsaker och kanska hacka/tillreda dom själva. 

Använd livsmedel med mycket färger, paprika, morot, zucchini, citron, aubergine majs, ärtor ja även äpplen å andra frukter går alldeles utmärkt att blanda i maten. Visuellt väldigt trevligt, och vi äter ju även med ögonen. 

 

Nedan följer 3 enkla tips du och din familj kan använda er av för att göra eran vardag lite hälsosammare ur ett näringsmässigt perspektiv! 

 

1. Gör en veckoplanering / matsedel, håll er till 2-3 rätter i början och experimentera lite vad som funkar rent smakmässigt. Gör storkok som räcker till minst 2 matlådor /pp och dag. Minimera tiden i köket under veckorna. Spendera hellre den tiden tillsammans och gör något roligt utomhus.

 

2. Förbered mellanmål för varje dag. Använd Zippåsar eller andra återanvändbara behållare. 

Riskakor med äppelskivor och lite kanel. 

Keso med frön och bär

Morotsstavar

Blodapelsin 

 

3. #Support your Locals. Ta en trip till närmsta bonden eller delin. Köp något och stötta småföretagarna på orten!  

 

 

Trevlig helg och ta hand om varandra! 

 

Med hälsa!

/ Nutritionsavdelningen och CrossFit 162West Crew

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags