5 fakta om ryggsmärta

April 27, 2020

1. Långvarig smärta kan vara läskigt, men det är ofta ofarligt 

Långvarig ryggsmärta kan vara obehagligt och läskigt, men det är oftast inte livshotande och det är ytterst ovanligt att du blir lider av någon allvarlig sjukdom.

 

2. Att bli äldre är inte en faktor till ryggsmärta

Även om det är vanlig att människor tror att ryggsmärta kommer med åldern så är detta inte fallet. Forskning visar att evidensbaserad behandling kan hjälpa med ryggsmärta oavsett ålder. 

 

3. Röntgenbilder visar sällan orsaken till din ryggsmärta

Röntgen är bra för en liten del av befolkningen. Många läskiga saker kan hittas på röngenbilderna, som egentligen är helt naturliga, som t ex diskbuktiningar, artos, pålagringar, förslitningar osv. Tyvärr så blir få patienter informerade om att detta är väldigt vanligt hos människor, även de som inte har ryggsmärta kan ha förslitningar och "skador" på kotpelaren. 

 

4. Långvarig ryggsmärta är oftast inte orsakad av en allvarlig vävnadsskada

Ryggar är starka! Om du har en vävnadsskada i ryggen så läker den oftast inom 3 månader. Så, om du har upplevt ryggsmärta i mer än 3 månader, kan det betyda att din smärta påverkas av andra orsaker. Oftast debuterar ryggsmärta på grund av andra orsaker än vävnadsskada. Den vanligaste orsaken till ryggsmärtan är stillasittande, stress, muskeltrötthet eller oregelbunden belastning. 

 

5. Ryggsmärta är inte orsakad av dålig hållning 

Hur vi sitter, står eller böjer oss är inte orsaken till vår ryggsmärta, även fast dessa rörelser kan vara smärtsamma. En variation av vår hållning är bra för våra ryggar. Ryggen klarar av och är gjord för alla dessa rörelser - de är till och med bra! 

 

Har du ont i ryggen och vill ta reda på varför? Boka en behandling hos vår naprapat eller hos någon av våra massageterapeuter via länken här

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags