När olyckan är framme

June 2, 2020

När träningsvolymen ökar drastiskt eller man utsätter sig för nya rörelser utan att ha byggt upp en grund att utgå ifrån händer det att vi drar på oss skador.

Det kan hända såväl unga som äldre, atleter som motionärer. 

I det här inlägget kommer jag främst fokusera på skador av fotled i form av stukning och/eller vrickning, muskelsträckning och korsbandsskador samt vad man kan göra åt dem. 

Få skador uppkommer direkt (förutom trauma) utan beror ofta på en ackumulerad överbelastning som beror på en eller flera av dessa faktorer:

För mycket, För snabbt, För tungt och/eller För ofta. 

För att motverka detta är lösningen först och främst att träna enligt de krav som idrotten man utövar ställer på kroppen. 

 

Men, Om skada sker är det viktigt att i det akuta stadiet använda sig av:

PRICE & POLICE 

  • P – Protect

  • R – Restricted activity / OL – Optimal Loading (skillnaden mellan PRICE och POLICE)

  • (I – Ice)

  • C – Compression

  • E – Elevation

Syftet med dessa är att minska svullnad, främja läkningsprocessen samt att påskynda återgång till aktivitet.

 

Protect: Detta kan innebära användandet av ledskydd/ledstöd (ortoser), tejpning eller kryckor vid gång. Detta avlastar och skyddar det skadade området från ytterligare skada.

 

Restricted activity eller Optimal Loading: Det är viktigt att en mjukdelsskada belastas så tidigt som möjligt och på lagom nivå för att motverka bildning av ärrvävnad men även för att bibehålla normala rörelsemönster. Skillnaden mellan uttrycken PRICE och POLICE är ordvalet, där POLICE syftar till att förtydliga hur viktigt det är att inte upphöra med aktivitet helt.

 

(Ice:) Kyla kan appliceras, med till exempel ispåse, i 20 minuter varannan timme. Kylan verkar endast smärtlindrande och påverkar inte svullnaden. Denna sätter jag inom parentes då man på senare år har börjat ifrågasätta vikten av kylan då den enbart har en smärtlindrande funktion och i vissa studier har det visats förlänga läkningsprocessen.

 

Compression: Kompression av det skadade området uppnås bäst genom att en elastisk binda läggs om och trycker mot det skadade området. Kompressionen verkar både smärtlindrande och hämmar svullnaden.

 

Elevation: Elevation = högläge av den skadade kroppsdelen. Den skadade kroppsdelen ska placeras ovanför hjärtats höjd för god effekt. Elevationen minskar svullnaden.

Detta bör följas under de första 3 dygnen efter en akut skada för bästa möjliga läkning om besvären kvarstår. Akut sjukvård bör uppsökas om skadan kvarstår efter 2-3 dagar. 

 

 

Har du skadat dig i form av överbelastning och vill du ha hjälp med rehabilitering eller vill ha hjälp med att undvika skada? Boka en tid på Physio Center via länken.

https://ww1.clinicbuddy.com/onlinebooking/Physio%20Center-4022

 

Eller Maila mig på Josef@crossfit162west.se 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags