Kan dina muskelbesvär i själva verket vara stress?

June 7, 2020

Tycker du att du har mycket muskelspänningar? Kan de vara så att du kanske är stressad?

 

Stressreaktioner är en del av vår överlevnadsinstinkt och något vi alla känt någon gång i livet. 

 

När vi upplever stress utsöndras stresshormoner som adrenalin, kortisol och noradrenalin i blodet. De hormonerna har som uppgift att höja vårt blodtryck och våran puls, de  ser även till att musklerna får mer blod och energi att agera. 

 

Om stressen är kortvarig och om det finns tid för återhämtning, kan kroppen hantera stressen och det kan till och med ha en positiv inverkan på våra kroppar. Men om stressade situationer blir långvariga och kroppen och hjärnan aldrig får återhämta sig kan det bli skadligt för oss, både psykiskt och fysiskt. Stress kan påverka våra kroppar på många olika sätt. Vi kan tappa muskelstyrka, få en försämrad ämnesomsättning, försämrat immunförsvar och muskelbesvär. 

 

Muskler som spänts under längre tid kommer börja göra ont. Är det så att denna smärta håller i sig länge, kan de va ett tecken på stress. Detta gäller generellt alla muskler men en muskel som ofta är förknippat med stress är den stora kappmuskeln, trapezius. Denna muskel täcker en stor del av ryggen och har som huvudfokus att hålla nacke, axlar och skuldror i rätt position. Vid långvarig stress kommer muskel att absorberar stressen vilket i sin tur påverkar nacke och axlar och vi upplever oss som spända. Känner du igen dig? Det är inte så konstigt, många av våra kunder besöker oss för  spänd nacke och axlar men varför? Människor har aldrig stressat så mycket som vi göra idag för att passa in i det ”perfekta samhället” Vi vill göra karriär, träna som atletidrottare och vara en perfekt föräldrar. Vi influeras av stora mediaprofiler varje dag via sociala medier och jämför oss med en helt förvriden verklighet då vi endast ser de "bra tillfällena" som dom publicerar. Jämfört med andra djur och urmänniskan kan vi säga att vi lever andra sorters liv idag, då använde vi stress för att fly farliga rovdjur eller annan fara. Idag flyr vi inte från farliga djur men vi utsätts för massor med intryck och situationer som kan stressa upp oss. Vad ska vi då göra om vi misstänker att vår muskelsmärtor beror på stress?


Dra ner på tempot. Det är lättare sagt en gjort när man är stressad så många väljer att ta en lugn ”mysmassage” och minska muskelvärken. Det finns till och med forskning som visar att massage kan hjälpa dämpa stress speciellt stress som uppstår på grund av ditt jobb.

Men för att bli av med framför allt kronisk värk bör du eliminera det som är orsaken till den, stressen.

 


 

 

Källa:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525352/

 

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 26, 2020

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags