Jag har dålig hållning!

June 21, 2020

Ett utryck man hör rätt ofta, eller hur? Hållningen är grundläggande när det gäller effektiv rörelse, men begreppet hållning missförstås ofta. Vi talar ofta om en bra eller dålig hållning som att det bara finns det ena eller de andra men sanningen är att hållningen är dynamisk och vi rör oss alla genom massor av relativa kroppspositioner beroende på vad vi gör. 

 

Förr pratade man ofta om en dynamisk hållning och en statisk hållning men det har man nu också förstått blir en viss vilseledande uppdelning eftersom vi även rör oss när vi står helt stilla då vi andas. Kroppen är alltså hela tiden aktiv och rör sig obemärkt för att hålla balansen och hålla kontrollen genom så lite ansträngning som möjligt. Vi kanske upplever oss som helt stilla men det sker alltså  ett hårfint, automatiskt justerande av vår naturliga position. Så i bästa fall är vår hållning dynamiskt oberoende av om vi rör oss eller är stilla. 

 

 

 

Ofta när vi pratar om hållning finns det ett synsätt som handlar om att hålla kroppen i en rak linje. man får ofta höra "stå rakt, upp med huvudet, se stolt ut, dra bak axlarna och håll in magen" Absolut, här får vi någon forma av rak linje men det krävs en stor ansträngning att hålla kroppsdelarna i det läget. En ökad ansträngning ger en ökad muskelspänning vilket gör att vi inte alls kommer kunna röra oss så där fritt som vi vill göra.

 

Så, vi blir tillsagda att stå rakt och vi sträcker på oss genom att öka spänningen i ryggmusklerna, vi har då svårt att röra oss fritt eller så blir vi snabbt trötta och sjunker kort därefter ihop till våran ursprungsposition. Vi fastnar i en ond cirkel där vi sträcker ut oss och sjunker ihop. VI lyckas helt enkelt inte att skapa den centrala axeln som skulle ge oss en mer avslappnad och effektivare rörelse. 

 

I en effektiv hållning är ingeting låst eller fixerat, inte ens när vi står still. VI bara ger oss själva stöd mot gravitation på ett enkelt och fjädrande sätt. Dina tankar, din inställning och din sinnesstämning kan påverka din hållning avsevärt. Det ska inte vara jobbigt att ha en bra hållning, Kroppen ska kännas lätt för att minska belastningen på lederna och öka rörligheten. En idealisk, naturlig position bör vara bekväm och lätt att upprätthålla. 

 

Hållning är ett sätt att tala om för omvärlden vem du är. Bestäm dig för vad du vill säga och låt din hållning visa det. 

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 26, 2020

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags