Väck rumpan och rädda ryggen!

July 13, 2020

Visste du att genom att stärka upp vår rumpa kan vi undvika ländryggssmärta!? Vår sätesmuskel hjälper faktiskt till mer än vad vi kan tro, både vardagen och i träningen! Sätet är kroppens absolut starkaste muskel, men märkligt nog har många svårt att väcka den. Är vi svaga och stela i vårt säte så sätter vi större krav på vår ländrygg vilket i längden kan bidra till tråkig och onödig ländryggssmärta. Idag vet vi enligt forskning att ländryggssmärta drabbar ca 60-80% av befolkningen någon gång i livet.  

En svag och stel sätesmuskel kan även bidra till höft- eller knäsmärtor! Men, om vi stärker upp sätesmuskeln och "väcker rumpan" så kan vi avlasta ryggen och andra delar av kroppen mer än vad vi kan ana! 

 

Idag delar Physio Center med sig av våra bästa tips för att stärka upp och stretcha rumpan så att du kan undvika eller bota din ländryggssmärta! 

 

1. Sidoplankan! Denna övning är både bra för att stärka upp ditt säte samt din bål. Båda muskelgrupperna är otroligt viktiga för att hjälpa till att avlasta din ländrygg. 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Clam shell! Här jobbar med att stärka upp sätesmuskeln som stabiliserar höften åt sidan. Denna muskel är också jätteviktig! Kom ihåg att hålla höften helt stilla och ha fötterna ihop hela tiden.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Pigeon stretch! Enkel stretch som funkar att göra var och när som helst. Håll gärna i mer än en minut på varje sida och upprepa två till tre gånger. Håll ryggen rak hela tiden, undvik att krumma! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Glute bridge! Superbra övning som jobbar med både baksida lår och säte som hjälper ryggen väldigt mycket i allt från promenader till marklyft. Kom ihåg att inte svanka ryggen, låt sätet lyfta dig från golvet och spänn rumpan ordentligt i toppläget! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Testa dessa enkla övningar hemma! Vill du ha ytterligare hjälp med muskel- eller ledsmärtor? Boka din naprapatbehandling eller massage via länken här!

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags