Vad innebär en triggerpunktsbehandling?

August 2, 2020

När du kommer på behandling hos oss kan det hända att våra terapeuter rekommenderar en triggerpunktsmassage. Tiggerpunktsmassage är ofta effektivt vid spänningshuvudvärk, smärta i nacke, axlar och skuldra (smärta som strålar ut i armen) och värk i rygg och i sätesmuskulatur (vid ischiasliknande smärta). Vid tennisarmbåge, löparknä och hälseneinflammation är de vanligt att man behandlar triggerpunkter som smärtlindring. 

 

Men vad är då en triggerpunkt? 

En “triggerpunkt” uppstår när flera av muskelns celler får en förhöjd spänningsgrad, dom håller sig helt enkelt spända hela tiden. Muskelfibrerna drar ihop sig och det är därför att man kan att musklerna känns ömma och trötta. Det kan vara lokal smärta, men även smärta som känns längre bort från muskeln, samt domningar i armar och ben. Triggerpunkter kan uppstå akut eller smygande beroende på orsaken och en triggerpunktsmassage kan då hjälpa dig på ett effektivt sätt

 

Vad orsakar triggerpunkter?

Orsaken kan vara en dålig hållning, ensidiga återkommande rörelser, mycket stillasittande, felaktiga lyft, skada eller överbelastning. De spända muskelfibrern gör att muskeln fungerar sämre och det påverkar funktionen av kringliggande strukturer. Kroppen kompenserar med svaghet och ett förändrat rörelsemönster som gör att du känner dig i obalans.

 

Förväntningar på din behandling: 

En triggerpunktsmassage är en smärtlindrande och muskelspänningsdämpande behandling av så kallade “muskelknutor” eller triggerpunkter som liknar akupunkturpunkter. Massagen utförs utan olja och bara symptomatiska områden behandlas för bästa effekt. Det är alltså ingen helkroppsmassage. Trycket kan vara mycket smärtsamt i början, men sedan löses triggerpunkten upp och du kommer att känna en lindring. Det kan ta mellan 30 sekunder och 2 minuter tills smärtan släpper. Ju mer avslappnad du lycka vara ju snabbare kommer triggerpunkten att släppa. 

 

Känner du att triggerpunktsbehandling kan vara något för dig? Boka in en behandling hos våra terapeuter eller naprapater hos Physio Center. 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags