Smärta är komplext

August 11, 2020

 Smärta är en komplex, multidimensionell upplevelse som involverar psykiska, kognitiva och emotionella faktorer. Dessa faktorer bidrar till att graden av smärta för varje person blir unik och kan variera enormt vilket är något vi som behandlare alltid tar stor hänsyn till för att kunna optimera behandlingen och i sin tur lyckas med vårt arbete. 

 

Somliga patienter kan uppleva muskulär smärta som är starkt driven av signaler från deras muskulära vävnad (detta är något som kallas för nociception). Andra kan uppleva en annan typ av smärta som i själva verket främst styrs av vad dom TROR är fel eller hur dom MÅR. 

Dessa patienter blir därför extra smärtkänsliga om de samtidigt är nedstämda eller stressade. Om man varit med om en skada tidigare (ca 1 år sedan eller mer) och tror att skadan inte är läkt (vilket den egentligen kanske är) så kan man också uppleva smärta.

 

 

Det är därför det är viktigt att alltid behandla varje individs smärta som unik och därför tar vi manuella behandlare oss tid att lyssna på alla våra patienter. 

Den drivande faktorn för en persons smärta kan lika gärna bero deras psykiska mående som deras fysiska. Ofta kan man påbörja en behandling men efter ett antal besök få höra något i stil med “ja jag får alltid ont den här tiden på året det är så otroligt mycket på jobbet nu” eller “Det kom egentligen i samband med att mina barn flyttade hemifrån”. 

 

Något som påverkar ens humör vilket gör att det man kanske vanligtvis klarar av nu blir ett problem då man är extra känslig. 


Behöver du hjälp med din smärta? boka en tid här eller maila oss på: info@physiocenter.se

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags