Diskbråck i nacken! Vad skall jag göra!?

August 24, 2020

Har du fått akut ont i nacken? Smärtar det om dagarna och är det svårt för dig att sova om nätterna? Upplever du ilande smärtor som ger dig utstrålningar i fingrarna? Då kan det röra sig om ett diskbråck i nacken! 

 

Vad är ett diskbråck? Mellan våra ryggradskotor finns det diskar som ger ryggen stöd, dämning och tillåter ryggraden att röra sig. Ibland kan dessa diskar gå sönder och då kan man få väldigt ont. Eftersom nervrötterna från ryggmärgen även utgår mellan ryggradskotorna kan disken som gått sönder lägga ett tryck på dessa nervrötter. Då kan utstrålning i armar och fingrar uppkomma. 

 

 

 

Varför har jag fått ett diskbråck? Ett diskbråck kan komma när som helst. Ibland kommer det av att du utsätts för ett trauma, som till exempel att du lyfter något tungt eller gör en vridning med huvudet. Men ibland kan det uppstå helt utan anledning. 

 

Är det farligt att ha ett diskbråck? Nej, det är inte farligt och det är vanligare ju äldre man blir. Men, det kan vara väldigt smärtsamt och provocerande. Oftast läker diskbråcket av sig själv. Det brukar ta cirka tre månader, men ibland tar det längre tid. 

 

Vad skall jag göra om jag fått ett diskbråck i nacken? För att vara helt säker på att det är ett diskbråck du råkat ut för bör du uppsöka en manuell terapeut som gör en noggrann och grundlig undersökning av din nacke. Ibland kan liknande symtom uppkomma vid andra diagnoser som till exempel Impingement (inklämningar av skuldrans muskler och senor) eller andra muskelspänningar. När du sedan gjort din undersökning bör du få med din hemövningar som avlastar dina smärtor och stärker upp din nacke som behöver extra mycket stöd och positiva nervimpulser vid just denna skada. Smärtorna i nacken kan även avlastas med regelbunden behandling som till exempel massage, nervmobilisering, triggerpunktsbehandling och Dry Needling. 

Det kan vara tryggt att återkomma till din terapeut veckovis för att försäkra dig om symtomen blir bättre och att din återhämtning går åt rätt håll. Din terapeut skall finnas där som ett stöd och ett bollplank för dig! 

 

 

 

Behöver du hjälp att utreda dina muskeloskeletala smärtor? Boka ett besök på Physio Center hos någon av våra naprapater eller hos vår massageterapeut. Klicka på länken här för att komma till vår bokningssida! 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags