Knäböj - En av de viktigaste rörelserna du kan göra!

August 31, 2020

Knäböj - En av de viktigaste rörelserna du kan göra!

Vi människor knäböjer dagligen. Du knäböjer när du sitter ner och ställer dig upp från en stol, när du tar dig upp från sängen på morgonen eller när du tar dig upp och ned från toaletten till exempel. Du knäböjer även när du plockar blåbär i skogen eller när du sätter dig ned för att plocka upp något från golvet. 

 

Varför är det viktigt att vara stark i sitt knäböj då? När vi är barn är det hur enkelt som helst att sitta ned på huk för att sedan ställa sig upp och springa vidare. Men när vi blir äldre sitter vi mer sällan ner på huk och därför blir vi svagare och orörligare i just denna funktionella rörelse. 

Ju äldre vi blir, desto mindre muskelmassa får vi. Detta är oundvikligt, men inte opåverkbart. Många studier visar att genom att regelbundet lyfta relativt tunga saker kan vi motverka förlusten av muskelmassa, styrka och funktionell förmåga som annars kan påverka vår livskvalitet och hälsa negativt. Och att bli stark i sitt knäböj är ju den bästa rörelsen att bli stark i, eller hur? Du vill ju kunna ta dig upp och ner från toaletten så länge det går! 

 

Ett knäböj är inte bara bra för muskulaturen i benen, det är även bra för din bål, rygg och rumpa! Övningen engagerar många muskelgrupper, vilket leder till att du blir starkare i nästan hela kroppen! Tänk att bara en övning kan hjälpa till på så många olika plan...

 

 

 

På Physio Center ger vi alltid rehab-övningar som kan användas för en funktionell vardag. Till en början är övningen kanske skalad till en lättare variant, men målet med träningen är altid att få dig att fungera 100% i din vardag så länge du lever! Ett knäböj är en perfekt rehab-övning, eftersom den är funktionell och stärker upp många av kroppens muskler. Till en början kanske man får sätta sig ner och resa sig från en stol, för att sedan försvåra övningen och göra den tyngre i takt med att kroppen blir starkare och mer stabil. 

 

Vill du ha hjälp med träning eller behandlingar för dina muskel- eller ledsmärtor? Boka ett besök hos oss via länken här! 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags