Ditt eget rykte om dig själv

September 22, 2020

Din självkänsla är egentligen inget annat än ”ditt eget rykte om dig själv”. Har du någon gång tänkt på vilka ”rykten” du skapar om dig själv? Hur beskriver du dig själv, inför dig själv och/eller när du pratar med andra?
Här är några rykten om sig själva som jag hört av människor som tränar, eller vill börja träna, hos oss;

 • ”Jag är så lat vetdu så jag klarar inte av att träna”

 • ”Jag KAN inte gå upp i vikt”

 • ”Jag har försökt massor av gånger men jag misslyckas alltid”

 • ”Jag är så svag så jag kan inte vara med”

 • ”Jag är för dålig”

 • ”Jag gillar inte att träna”

 • ”Jag är alldeles för mycket gottegris”

Såna här rykten om sig själv kommer att fungera som självbekräftande profetior om man inte är vaksam. Om man skapat ryktet om sig själv att man är en gottegris är det jätteenkelt att ”hitta bevis” för det varje gång man faller för frestelser och sen kan man använda det som ursäkt för sitt nästa misslyckande…

 

Jag försöker hjälpa tjejerna i fotbollslaget jag coachar att undvika skapandet av såna här rykten om sig själva också. Om man bygger upp rykten om att man har dålig kondition, inte kan skjuta med vänsterfoten, är långsam, inte törs nicka och så vidare så kommer man ju att undvika sådana situationer.

 • Man byter så fort man känner sig lite trött för ”jag har så dålig kondition” och så undviker man därmed att bygga upp konditionen.

 • Man dribblar en gång för mycket för att kunna lägga upp den på sin högerfot för ”jag kan inte skjuta med vänsterfoten” och så tappar man bollen istället för att öva upp vänsterfoten.

 • Man undviker löpdueller för att slippa se långsam ut och istället kommer man liksom aldrig med i spelet.

 

 

 

 

De rykten du skapar om dig själv KOMMER att påverka hur du tar dig an utmaningar. Fundera en stund, visst är det så att även du skapar sådana här rykten om dig själv på olika sätt. Ofta börjar sådana rykten med ord som:

 • ”jag har svårt för…”

 • ”Jag hamnar ofta i situationer som…”

 • ”Jag skulle aldrig kunna…”

 • ”Det är ALLTID …för mig”

 • ”Alla tycker …om mig”

De rykten du skapar om dig själv kan antingen dra dig nedåt eller lyfta dig uppåt. Det bästa är att det enda du behöver göra för att skapa mer positiva rykten är att göra ditt bästa. Du kommer att förbättra din självkänsla varje gång du tar dig förbi den punkt där en vanlig människa skulle ha gett upp!
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags