De fem vanligaste orsakerna till ländryggssmärta!

September 28, 2020

Ländryggssmärta är idag mycket vanligt! Ofta kan det vara svårt att veta varför... Idag skriver vår naprapat på Physio Center om de fem vanligaste orsakerna till ländryggssmärta! 

 


 

1. Svaghet i sätet, bålen eller baksida lår

Många som söker till oss på Physio Center har ofta en nedsatt eller ojämn styrka i sätet, bålen eller i muskulaturen i baksidan av låret. Detta kan bidra till ländryggssmärta eftersom dessa muskler är för svaga för att hjälpa ländryggen att avlastas. Detta bidrar till att ryggen får ta alla lyft utan att varken ben, bål eller säte hjälper till. Detta går att stärka upp med rätt träning!

 

2. Ovan vid rörelsemönstret - i träningen, hemma eller på jobbet 

Om du till exempel påbörjar en ny träningsform eller om du plötsligt börjar arbeta i en ny arbetsposition hemifrån kan olika delar av kroppen vara ovana vid det nya rörelsemönstret. Detta kan leda till smärta i till exempel ländryggen. För att undvika detta bör du fokusera på att variera träningen och dina arbetspositioner så gott det går! 

 

3. Långvarig inaktivitet 

Om du under en lång tid varit inaktiv, kan detta bidra till ländryggssmärta. Detta för att kroppen blir svagare och inte orkar med din dagliga belastning eller för att den helt enkelt inte får någon typ av stimulans i form av träning! Det kan också bero på övervikt som kommit på grund av brist på aktivitet. För att ta dig ur detta mönstret är det helt enkelt bäst att komma igång med träningen. Till en början kan det vara att komma ut på promenader eller en kort löprunda i spåret. Men vill du ha hjälp att komma igång från början och göra allt på rätt sätt kan du kontakta ett närliggande gym eller en CrossFit-box. Vi på CrossFit 162 West erbjuder en gratis konsultation (No Sweat Intro), så vill du komma igång hos oss kan du boka din konsultation här!

 

4. Psykisk ohälsa 

Om du lider av psykisk ohälsa eller mycket stress är det inte bara psyket som kan må dåligt, utan även muskler och leder. Så om du vet med dig att du mått sämre under en lång period och börjar få smärta i kroppen kan det vara bra att uppsöka både naprapat som kan hjälpa dig med smärtlindring samt en psykolog eller psykoterapeut. Kombinationen av dessa två terapeuter kan hjälpa dig att bli av med dina smärtproblem!  

 

5. Stel muskulatur 

Om du är orörlig i muskler och leder omkring ländryggen kan dessa bidra med ländryggssmärta. Du tränar bäst upp detta genom daglig rörlighetsträning! Detta kan du få hjälp med av din naprapat eller PT! 

 

 

Upplever du smärta i rygg eller andra leder? Vi kan hjälpa dig! Boka in dig på en naprapat- eller massagebehandling hos oss på Physio Center? Klicka på länken här

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags