Varför massera bindväven?

October 4, 2020

Fascia är en typ av bindväv, en tunn hinna av vävnad som binder samman alla beståndsdelar i vår kropp. Man har länge trott att fascians enda uppgift är att hålla allting i kroppen på plats, men på senare år har man börjat inse att den faktiskt fyller fler funktioner än så! Det är nämligen så att fascian har en stor del med hur vi rör oss att göra och man har även upptäkt att den faktiskt kan påverkas mycket av stress. 

 

När den är i sin bästa form är den mjuk, glatt och rör sig lätt tillsammans med musklerna. Problemet är dock att vi ofta fastnar i repetitiva rörelser eller stillasittande i samma position; exempelvis böjd över telefonen eller en datorskärm. Fascian blir då spänd och mindre elastisk, vilket leder till stelhet. Långvarig stress kan också påverka fascian och göra den hårdare; det är ett försök att skydda de underliggande musklerna helt enkelt. Du kan tänka bindväven som ett spindelnät, när de är nygjort och tunt är de lätt att ta sönder men ju mer och äldre bindväven blir så blir det svårare att dra isär det. Så vad kan du göra för att hålla din bindväv i schack? 

 

Massage:

Bindvävsmassage kan nämligen göra att fascian mjukas upp och lättare stretchas ut. 

 

Stretch:
Fascian stretchas lite annorlunda än musklerna. Den kräver en långsammare, längre stretch. Spendera minst 3 minuter i varje position och se till att slappna av ordentligt. 

 

Rörelse:

Fastna inte i statiska positioner för länge; se till att röra på dig varje kvart! Detta gäller speciellt dig som har ett skrivbordsjobb där det är extra lätt att stelna till. Ställ dig upp och sträck igenom kroppen då och då för att hålla fascian rörlig och mjuk. 

 

Är du intresserad av

 

? Kontakta en av våra terapeuter. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

October 16, 2020

October 12, 2020

October 11, 2020

October 9, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags