Hur blir jag av med min hälsporre!?

July 6, 2020

Vad är egentligen "Hälsporre" och vad gör man åt det? Hälsporre (Plantar fasciit) är en Inflammation i senfästet på undersidan av foten. Det kan även bildas benpålagringar i hälbenet som då ser ut som en sporre - därav namnet "Hälsporre". Detta smärttillstånd kan bero på överbelastning. Som till exempel ökad eller ändrad träning eller mer stå och gå än vanligt. Det kan också bero på vilka skor du använder! Det snällaste för hälen är att använda mjuka skor med bra dämpning. 

 

 

 

Vilka symtom ger Hälsporre då? Jo, personer med detta besvär brukar beskriva sin smärta som en brinnande, huggande eller värkande smärta i hälen när man går eller står. Smärtan brukar förvärras ju mer du går eller står under dagen och det kan kännas värre om man går på hårt underlag eller bär på något tungt. Det är även vanligt att uppleva smärta om morgonen!  

 

Hälsporre kan vara riktigt långdraget och väldigt smärtsamt! För många kan det ta upp till ett år innan man blir helt smärtfri. Men det finns saker du kan göra för att bli bättre snabbare och minska din smärta. Det du själv kan göra är att helt och hållet vila från det som provocerar fram din smärta, samt att du måste byta till ett par bra skor om du inte redan har det. Men sedan är det också viktigt att du söker professionell hjälp som kan hjälpa dig med rätt träning för foten, tejpning som smärtlindring  eller stötvågsbehandling. 

 

 

 

Behöver du hjälp för att bli av med din smärta? Boka en behandling på vår naprapatklinik Physio Center via länken här!

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Målsamtal

November 15, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

August 5, 2020