Brukar du drabbas av benhinneinflammation?

Du vet känslan när du precis kommit igång med löpningen, allt känns bra och du har fått in flera löprundor under veckan. Plötsligt upplever du en spänd ömmande känsla i framsidan av smalbenet och du konstaterar att du fått benhinneinflammation, igen...

Det känns hopplöst eller hur? Men vet du, det finns hjälp att få! Här nedanför berättar vi lite om vad benhinneinflammation är och vad du kan göra för att slippa det!

Vad är benhinneinflammation? Benhinneinflammation är ett smärttillstånd som oftast känns på smalbenets insida. Problematiken uppstår oftast då träningsbelastningen varit för stor i förhållande till vad dina ben klarar av eller att ditt rörelsemönster inte är helt optimalt. Det är alltså när dina rörelsemönster inte funkar på det sätt som dom ska som det blir sämre och en överbelastning uppstår. Även om det kallas inflammation är det sällan det, dock är det väldigt ont, och hindrar dig i din aktivitet (som oftast löpning). Smärtan kan även sitta på utsidan av smalbenet. Aktivitet som löpning eller gång verkar ofta skapa mest smärta, men även vilovärk kan förekomma. Tar du på muskulaturen i vadens fram- och baksida är det som regel ömt.

Skelettet har en så kallad benhinna ytterst, och i benhinnan fäster bland annat muskler som ser till att skelettet kan röra på sig genom inflytande av signaler från nervsystemet. Benhinnan är smärtkänslig, och om det är för stor belastning kan detta leda till smärta. Vid benhinneinflammation i underbenet, är det ofta insidan av skenbenet/ smalbenet som smärtar då vadmusklerna som fäster in på detta ”drar” i benhinnan. Detta kallas på engelska periostit. Även om det kallas inflammation är det sällan det, dock är det väldigt ont, och hindrar dig i din aktivitet (som oftast löpning). Smärtan kan även sitta på utsidan av smalbenet. Aktivitet som löpning eller gång verkar ofta skapa mest smärta, men även vilovärk kan förekomma. Tar du på muskulaturen i vadens fram- och baksida är det som regel ömt.

Vi hjälper dig!

Benhinneinflammation är ett symptom på när det blir slitag på insidan av skenbenet. Orsaken kan vara att man sprungit allt för långt och ofta i förhållande till vad man är van vid (vad man gjort kroppen van/ stark till). Att avlasta området och ha en liten paus från löpandet kan i så fall vara bra. En annan faktor är hur kroppens rörelsekedja ser ut. Är rörelsekedjan dysfunktionell kan de va så att vaden tar stryk av en naturlig rörelse som löpning? Detta är såklart individuellt, men vi tycker ofta att vi ser följande mönster:

  • Sätets muskler är klarar inte av att utvecklar den kraften dom dom ska vilket gör att kraften fördelar sig ner i vaden istället

  • Underbenets muskler är också ”svaga” eller utan nevrologisk optimalfunktion, vilket gör att andra muskler överarbetar.

  • Foten är låst i vissa leder, vilket hindrar svikt och muskelkontroll, detta leder som ovan till överbelastning av ”vadens framsida”.

Behandlingen vi gör på våra kliniker syftar till att förbättra din funktion i de delar av nervsystemet som gör att kroppens rörelseskedja blir mer effektiv, och avlastar dina kroppsdelar när du rör dig. För benhinneinflammation behandlar vi det som är ditt problem. Ländrygg, höfter och fötter är områden vi bland annat gör funktionsanalys på för att få reda på vart problemet sitter.

Upplever du att du ofta får problem med vader eller brukar du fota drabbas av just benhinneinflammation? Boka ett nybesök hos oss så hjälper vi dig!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

@ CrossFit 162 West | Skattegårsvägen 130, 162 50 Vällingby | info@crossfit162west.se