Vad är "rektusdiastas"?

Kanske har du hört ordet ”rektusdiastas” förut, men vad betyder det egentligen?

Under graviditeten töjs magmusklerna ut för att göra plats för bebisen. Detta innebär att de yttre magmusklerna (Rectus Abdominis) delar på sig i mitten. Detta är helt normalt och händer alla gravida kvinnor.

Om diastasen är mer än 3cm bred och djupet känns mjukt och bottenlöst efter din förlossning kan det bero på en dålig magmuskulaturskontroll. Detta går att träna upp med hjälp av lätt aktivering av din magmuskulatur!

Om du saknar tillräcklig bålstyrka och utför övningar med högt buktryck som till exempel situps, plankan eller knäböj med tunga vikter kan magen bukta ut och bilda en ”pyramid” mitt på magen. I bäckenbotten kan detta inre buktryck kännas som ett tryck nedåt, en buktning i underlivet eller att man läcker urin, luft eller avföring. Allt detta är tecken på att man inte kan hantera det högre inre buktrycket!

Därför är det viktigt att komma igång med rätt träning efter din graviditet, så att du kan bli stark inifrån och ut innan du börjar gå på svårare övningar som utsätter din kropp för högt buktryck innan den är redo. På CrossFit 162 West erbjuder vi Mamma-CrossFit med all typ av träning som behövs innan och efter graviditet! Passen är utformade så att alla kan vara med, oavsett nivå. Är du intresserad? Boka ditt No Sweat Intro här!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

@ CrossFit 162 West | Skattegårsvägen 130, 162 50 Vällingby | info@crossfit162west.se